İş Güvenliği Uzmanlarının Değişen Çalışma Süreleri
05.05.2015 20:50
"İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik" de düzenlemeler Yapılarak Resmi Gazete'de (30/4/2015-29342) Yayınlandı. Buna göre İş Güvenliği Uzmanları; Az Tehlikeli Sınıfta yer alan bir iş yeri için; çalışan başına 10 dakika, Tehlikeli Sınıfta yer alan bir iş yeri için; çalışan başına 20 dakika, Çok Tehlikeli Sınıfta yer alan bir iş yeri için; çalışan başına 40 dakika hizmet vermeye başlayacaklar. Yönetmeliğin bu maddeside 1.1.2016 tarihi itibariyle geçerli olacak.
Peki bu durum bize ne getirecek ?
- Her şeyden önce; İş yerlerine verdiğimiz hizmetin kalitesinde, zaman yönetimi açısından düştüğümüz sıkıntıları azaltacak. Maalesef ayda 1 saat ya da 2 saat hizmet verdiğimiz bir çok yer mevcut. Gidiyorsunuz iş yerine, merhaba diyorsunuz, Geçen ay istediklerimi ne yaptınız diye soruyorsunuz ? Sonuç sıfır. Zaten İşverene 1 saat hizmet veriyorsunuz ve size belki de 1 ay boyunca bir daha göremiyor. (En az 1 saat gitmeli dediğinizi duyar gibiyim ancak bazı OSGB'lerde çalışan arkadaşların 50-60 firmaya baktıklarını duyuyorum. Ya onlar nasıl 1 saatten fazla gidecekler firmalarına) İşte bu düzenlemeyle beraber en azından gitme sıklığımız artarken, Mecbur olarak bakmakla yükümlü olduğumuz firma sayısında azalma olacak. Bunun da gerçekten İş Güvenliği hizmetini doğru almak isteyen, doğru iş yerleri için çok olumlu sonuçlar doğuracağımı düşünüyorum ve OSGB lerin 1-2 saatlik 50 firma ile sizi çalıştırmalarının önüne de (yeterli olmamakla beraber bu konuda da bir düzenleme gerekmektedir) kısmen de olsa geçilmiş olunacak diye tahmin ediyorum.
- Muhtemelen de bir çok iş güvenliği uzmanı arkadaşımın saatleri de birden dolacak. Bu da yeni istihdamlara olanak sağlayacak. Şahsım adına ben şu an 102 saat hizmet verirken, 1.1.2016 tarihinde hizmet sürem 250 saatlere çıkacak. Dolayısıyla bazı firmalarımı bırakmak zorunda kalacağım ve mecburi olarak çalıştığım OSGB yeni uzman arkadaşlarımı işe almak zorunda kalacak.
- Aynı zamanda Az Tehlikeli Sınıfta yer alıp 1000 çalışanı olan 1 işyeri Tam Zamanlı ve en az C Sınıfı Sertifikaya Sahip bir Uzman,Tehlikeli Sınıfta yer alıp 500 çalışanı olan 1 işyeri Tam Zamanlı ve en az B Sınıfı Sertifikaya Sahip bir Uzman,Çok Tehlikeli Sınıfta yer alıp 250 çalışanı olan 1 işyeri Tam Zamanlı ve en az A Sınıfı Sertifikaya Sahip bir Uzman çalıştırmak zorunda; Bu da bir çok firmanın (özellikle tehlikeli - çok tehlikeli sınıfta yer alan) yeni uzmanlar almasını zorunlu hale getirecektir. Örneğin eskiden 1000 çalışanı olan tehlikeli sınıfta yer alan bir firma 1 tam süreli Uzman çalıştırırken, şimdi 3 adet daha istihdam ederek 4 uzman çalıştırılmak zorunda kalacak.
- Bu düzenlemeleri oldukça iyi bulurken, her kes gibi aslında Buz dağının sadece görünen kısmınyla ilgili çözümler olduğuna inanıyorum. Aslında öncelikli sorunlarımız bu mu gerçekten ? Bu düzenlemeler bizi İşveren ile Çalışma Bakanlığı arasında kötü gün ŞAMAR OĞLANI yapmaktan kurtarıyor mu? Ya da Uzman arkadaşlarım hak ettikleri ücretleri almalarını sağlıyor mu? Buralara sizler daha binlerce soru cümlesi ekleyebilirsiniz. Ama ben onlarda dahil hiç birinin çözümünü şu an göremiyorum. Gerçi biz kendimize iğneyi hatta çuvaldızı batırdığımız sürece de düzelmesinin zor olduğuna inanıyorum. Kızmayın ama henüz bir çok kuruluşun ASGARİ ÜCRET TABLOSU mevcutken biz hala bunu gerçekleştiremedik.( Bu konuda ve bir çok konuda da çalışmalarını azimle sürdüren Levent KAVLAK önderliğinde ISAG'ın hakkını yememek lazım. )
- Sonuç olarak bu düzenlemenin diğer düzenlemeleri de domino taşı gibi etkilemesini umarak, bizi birbirimize kenetler. Hepimize hayırlı olsun. Saygılarımla,